Magyarország mezőgazdasága

Változások

A rendszerváltás előtt a földterületek és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra állami (állami gazdaságok) vagy szövetkezeti (termelőszövetkezetek, TSZ-ek) tulajdonban voltak.

A rendszerváltás után ezek a területek, épületek magánkézbe kerültek. A termelőszövetkezetek és az állami gazdaságok megszűntek.

A mezőgazdaság fő ágai Magyarországon

A mezőgazdaságnak két fő ága van, ezek az állattenyésztés és a növénytermesztés.

Az állattenyésztésen belül hazánkban főleg a sertés- és baromfitenyésztés kiemelkedő.

A növénytermesztés szempontjából nagyon kedvezőek az adottságaink. Sok a napsütés, nyáron meleg van, a csapadék hiánya okoz problémát.

Főleg gyümölcs- és zöldségféléket, búzát és burgonyát termesztünk.

Hazai szőlőtermesztés és bortermelés

A szőlőültetvények döntő többsége dombsági, hegylábi térszíneken alakult ki. Ennek egyik oka az volt, hogy ezeken a helyeken más mezőgazdasági művelés nem, vagy csak nehezen volt lehetséges, másrészt pedig a napsugarak optimális beesési szöge miatt az északi félgömbön a délies, a déli félgömbön pedig az északias kitettségű lejtőket részesítették előnyben. Fontos befolyásoló tényező lehet még egy közeli erdő vagy egy nagyobb folyó, tó. Az európai szőlőültetvények tekintélyes része a hegyoldalak azon részén jött létre, ahol korábban erdők voltak, s ezeket kiirtva hozták létre a szőlőskerteket. Az idő múlásával azonban néhány helyen, főleg a kisebb borvidékeken már szűknek bizonyultak a szőlőhegyek és a termelés növekedése érdekében a hegyek "szoknyájáról" a lejtő aljába vagy akár a sík vidékre is telepítettek szőlőt. Vannak kifejezetten síkvidéki borvidékek, ahol teljesen más adottságok motiválták a szőlő betelepítését. Ilyen például Magyarországon a Kunsági Borvidék, ahol a futóhomok megkötése volt a fő célkitűzés.
Általában elmondható, hogy a tengerszint feletti magasság alapján, vertikálisan is behatárolható a szőlő elterjedése. Magyarországon az ültetvények döntő hányada 150-400 méter közötti szinten terül el.

A szőlőtermesztés során fontos szempont a talaj minősége és az alapkőzet, mert ugyanaz a szőlőfajta más ízű lesz a különböző talajféleségek és alapkőzetek esetében. Magyarország talajadottságai az egyik legjobbak Európában. A mezőgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is komoly erőforrásokkal rendelkezünk, ráadásul a talajtípusok sokszínűsége – akár egy adott borvidéken belül is váltakozva – igen változatossá teszi a magyar borokat.

Alapkőzet szempontjából vizsgálva a borvidékeinket, leginkább az ország geológiai, földtani adottságait kell figyelembe vennünk. A magyar borvidékek jó része üledékes, tenger vízi vagy édes vízi üledékekből felépülő kőzet tömegeken, s a belőlük kialakult dombsági, hegyvidéki területeken, illetve azok előterében, hegylábi felszínein találhatóak. De például a Tokaji borvidék vulkáni tufára települt.

Magyarország borvidékei

A legjobb borokat a történelmi borvidékeinken termelik. Ezek a 18-19. században alakultak ki. A legismertebb borvidékünk a tokaj-hegyaljai borvidék, amely a Zempléni-hegység déli lejtőin jött létre. A vulkáni eredetű riolittufa alapkőzeten termő szőlőből kíváló minőségű fehér borokat állítanak elő. (Pl. Tokaji aszú, szamorodni).

Az egri borvidéken főleg vörös borokat állítanak elő, világhírű terméke a borvidéknek az Egri Bikavér. Híres még a Balaton-felvidéki bovidék, amely több kisebb borvidékből áll. A csopaki, badacsonyi, a balatonfüredi borok mind ismertek. Itt fehér borokat állítanak elő, legismertebb a szürkebarát.

A dunántúli borvidékeink közül a villányi és a szekszárdi emelhetőek ki, ahol vörös borokat termelnek. Pl. villányi cabernet sauvignon, kadarka…

Szerző
Do Emese
Forrás
Facebook nyilvános csoport

Tartalom jelentése

Ha bármi problémát észlelsz a(z) "Magyarország mezőgazdasága" című tartalommal kapcsolatban, kérlek az alábbi hivatkozásra kattintva jelezd felénk! Köszönjük!